Pravila foruma

Ići dole

Pravila foruma

Počalji  Admin taj Pet Jan 11, 2008 2:25 am

Pravilo 1 – “Opšti deo”
Kao sistem javnih diskusija/poruka, uzmite u obzir da korisnici ne moraju da čitaju sve poruke, nego mogu da odaberu koje ih teme zanimaju. U okviru Foruma nije dozvoljeno objavljivanje poruka i tema koje se ne odnose na deo Foruma u kome postujete, kao ni ponavljanje tema i poruka. Svako odstupanje od ovog pravila, za posledicu će imati brisanje poruka i tema bez obrazloženja.

Pravilo 2 - "Način i kultura komunikacije"
Svako ima pravo na svoje mišljenje i sve dok poruke nisu uvredljive, svako će imati mogućnost da iznese svoj stav. Bilo kakva poruka uvredljive prirode biće obrisana u najkraćem mogućem roku. Obratite i pažnju da tekst poruke može biti suvoparan i da ista rečenica koju ste napisali s jednom namerom može da izgleda potpuno drugačije. Imajte na umu da sagovornici možda nisu iz Vašeg okruženja, tj. da se lična kultura, običaji i smisao za humor razlikuju od Vašeg. Pokušajte da budete obazrivi i nastojte da se što preciznije izražavate. Uzmite u obzir koliko je veliki auditorijum kome se obraćate. Vaša je odgovornost za ono što napišete i pošaljete na Forum-u, jer potencijalno nekim svojim nepromišljenim postupkom možete ugroziti mnogo više ljudi no što zapravo mislite. Poštujte tuđa mišljenja i stavove, jer svako od nas ima pravo na to. Pokušajte putem poruka da upoznate učesnike/sagovornike, tj. da kreirate njihov profil, kako biste znali kako da se prema njima i postavite. Ne! Mora biti sve tačno što pojedini korisnici/učesnici napišu i nemojte žuriti i slepo verovati u sve što objave. Upravo iz tog razloga kreirajte i sami njihov profil, te ocenite na čije se poruke, odnosno postove možete oslanjati, a na čije ne.

U okviru Foruma strogo je zabranjeno psovanje, vređanje i omalovažavanje ostalih učesnika. Nemojte zaboraviti da učesnici koji ne mogu argumentovano da se odbrane od činjenica teže ka tome da se na Forumu predstavljaju sa još jednim ili više korisničkih naloga, te time omalovažavaju i obmanjuju ostale učesnike Foruma. Svaki korisnički nalog koji je sumnjiv i koji teži ka tome da ga koristi jedna osoba će biti odmah obrisan. Ukoliko je ovakav nalog greškom obrisan, korisnik se može obratiti administratoru Foruma i zatražiti ponovno otvaranje istog naloga.

Pravilo 3 - "Pisanje poruka, kreiranje tema"
Izbegavajte pisanje poruka koje će Vam koristiti samo za povećavanje broja poruka, poruke kojima je ceo tekst samo jedan smajli (ili samo smajlije) i sl. Takođe obratite pažnju i na upotrebu velikih slova, kao i boja. Velika slova se koriste samo za naslove ili kada želite da Vaša poruka deluje kao da vičete. U retkim slučajevima to može biti svrsishodno (kakvo isticanje), ali samo u umerenim količinama. Odabir boja prilikom pisanja poruka takođe treba biti odmeren, odnosno pokušajte da pratite celu diskusiju u istom tonu, ali ukoliko nešto pak želite specijalno da izdvojite - onda slobodno umereno koristite određene boje, koje će zapravo istaći i staviti akcenat na ono na što zapravo želite. Ipak, izbegavajte pisanje celih poruka određenom bojom. Obratite pažnju šta pišete, jer nikada ne znate ko čita Vašu poruku. Ton treba da bude tako prilagođen da nikome neće smetati kada je pročita. Svaki korisnik zastupa svoje mišljenje, osim u slučaju ukoliko se ne izjasni drugačije. ! Uključite se u diskusije samo kada stvarno imate nešto da napišete, jer ćete time upravo i doprineti samoj temi. Vaše poruke karakterišu Vas same, te uzmite i u obzir da Vas ostali učesnici mogu smatrati neozbiljnim, nedovoljno informisanim i nezainteresovanim. Izbegavajte naslove poput "Imam pitanje ...", ili "Kako da ..." i sl. Naslov teme treba da privuče pažnju i da (što je još bitnije) da smernicu o čemu se zapravo radi. Pitanje koje se zove "Pitanje" i obaveštenje koje nosi naziv "Obaveštavam ...", složićete se - ne znači ništa! Proverite da li tema o kojoj Vi želite da pišete već postoji. Ukoliko postoji, onda nemate potrebe da otvarate novu, jer će ista biti obrisana bez obrazloženja. Izbegavajte da otvarate teme koje će predstavljati samo kopiranje vesti sa drugih izvora (primer: Copy + Paste sa drugih web lokacija). Nemojte zaboraviti da je za objavljivanje ovakvih informacija prethodno neophodno odobrenje od izvora. Kako bismo bili u prilici da izbegnemo neprijatnosti koje bi mogle lično da se odnose na Vas, molimo Vas da izbegavate objavljivanje ovakvog vida informacija, jer će iste biti uklonjenje.

Pravilo 4 - "Diskusije"
Pre nego što ostavite svoju poruku potrudite se da pogledate sadržaj odgovarajuće teme i upoznate se sa istom koja Vas zapravo i interesuje, prvenstveno da biste videli da li je neko već pitao isto što Vi nameravate da pitate, a možda već dobio kakav odgovor koji će upravo Vama i odgovarati. Ukoliko pak nekome želite da odgovorite, proverite da li je neko već taj odogovor i dobio, jer zaista nema potrebe ponavljati informaciju koja je već data. Ukoliko ste već objavili poruku, sačekajte i da neko odgovori na istu. Slanje poruke ne znači da ćete odgovor dobiti odmah. Bez obzira što Internet omogućava brz prenos informacija, postoje i razni objektivni razlozi zbog kojih odgovor neće doći odmah.
Izbegavajte uključivanje u rasprave, jer one ne vode do rešenja problema, već ga zapravo i povećavaju. U takvim situacijama, jednostavno pokušajte da u njima ni ne učestvujete, bez obzira na to da li ste i sticajem okolnosti uvučeni u takvu raspravu. Svaki učesnik u temi u kojoj se vodi rasprava ili kakva svađa - podjednako je kriv, te nema potrebe gledati ko je zapravo prvi počeo. Pravila na Forumu jednaka su za sve posetioce istog, kako za korisnike, tako i za administratore i urednike.

Pravilo 5 - "Brisanje tema i poruka"
Administratori i uredinici mogu obrisati bilo koju temu i poruku za koju smatrajtu da je neprikladnog sadržaja ili da pak odstupa mimo svakog od navedenih pravila, bez obrazloženja. Shodno tome, pokušajte da se držite opštih normi i kulture komunikacije na Internet-u. Ukoliko želite da sugerišete da je pojedine poruke ili teme potrebno obrisati ili izmeniti, za to koristite PP kako biste kontaktirali administratora ili urednike. Objavljivanje takvih predloga u sklopu same teme doprineće samo njenom daljem širenju.

Pravilo 6 - "Kontakti"
Lične rasprave slobodno možete voditi putem ličnih poruka (PP), a ne putem javnih diskusija. U slučaju da Vas neko od ostalih učesnika uznemirava slanjem neprijatnog sadržaja - obavezno kontaktirajte administratora ili urednika putem PP-a.

Pravilo 7 - "Autorska prava"
Obratite pažnju na intelektualna, autorska i sva srodna prava koja mogu lično Vas da ugroze. Objavljivanje slika, logotipa i tekstova bez odobrenja autora ili nosioca prava nisu dozvoljena. Svaka poruka koja sadrži ovakve elemente biće automatski obrisana, osim u slučaju kada učesnik Foruma prethodno ne dostavi deklaraciju o poreklu sadržaja.

Pravilo 8 - "Odstupanje od Pravila"
Svako odstupanje od navedenih Pravila, administratorima i urednicima ostavlja slobodu da obrišu ili izmene teme i poruke bez obrazloženja ili obaveštavanja korisnika koji je odstupio od Pravila. Ukoliko se pak sa odstupanjem konstantno nastavi, administrator i urednici imaju prava da privremeno suspenduju korisnički nalog na Forumu, ali i da ga obrišu bez obrazloženja ili obaveštavanja korisnika.

Pravilo 9 - "Nadležnost"
Za brisanje i menjanje poruka i tema na Forumu zaduženi su isključivo administratori i urednici. Ukoliko smatrate da je Vaša poruka ili tema bez razloga obrisana, kontaktirajte administratore Foruma sa detaljnim obrazloženjem problema s kojim ste se susreli. Za nadležnost i pravilno funkcionisanje Foruma jedino su ovlašćeni administratori Foruma. Molimo Vas da bilo kakav problem prijavite upravo administratorima Foruma.

Srdačan pozdrav, Admin
____________________________
avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 20
Datum upisa : 11.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://novomilosevo.megabb.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Pravila foruma

Počalji  Admin taj Uto Maj 11, 2010 11:40 pm

avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 20
Datum upisa : 11.01.2008

Pogledaj profil korisnika http://novomilosevo.megabb.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu